3 Şubat 2014 Pazartesi

Mütevazi Sofra Lezzetimiz Marul



Yemekleri hazırlarken sundukları yaratıcılık ile marullar yemek süsleme sanatımızın da  favori yiyeceklerinden. C vitamini yüksek ve idrar söktürücüdürler. Çok fazla yememek gerekir göz kararması yapabilirler.

Marulun birçok çeşidi vardır. Kuşkusuz en çok özlenen İstanbul Yedikule marullarıdır. Eskiden Yedikule bostanı marullarından yemek için buralarda piknik yapılırmış. Marul eskiden salatalık gibi alternatif sebzeler henüz keşfedilmediğinde cacık yapımında da kullanılmıştır.


Bide rapunzelin annesinin hikayesinden hatırlarız. Anne balkonundan yan bahçenin marullarını görür hamiledir ve canı onlardan istemektedir.Ancak marulu gördüğü bahçe cadıya aittir.Marulları o kadar canı çeker ki uyuyamaz olur. Kocası dayanamaz ve gizlice marulları çalar. Ancak getirdiği 1 avuç marul kadına yetmez ve kendisi bahçeden marulları çalmaya gider. Cadı kadını yakalar ve  orda onunla bir anlaşma yapar. Marulları verir ama çocuğun olduğunda bana vereceksin der. Kadın kabul eder. Çocuk doğar doğmaz cadı çocuğu  alır ve bahçedeki marulun ismini çocuğa verir.Rapunzel…
Geçenlerde yabancı bir sitede yalnızca fotoğrafını gördüğüm ve sonrasında gerçekten deneyip uyguladığım benimde bir marul hikayem oldu. Marketten aldığımız marulu köküne yakın bir yerden kesip diğer kısmını atarız. Ancak diğer kısımdan tekrardan ve kısa bir zamanda  marul elde edeceğinizi bilseniz yine de atar mıydınız? Ben denedim.Bu marulun 7 günde aldığı durum. Sadece kökünü su  dolu bir kaba yerleştirmeniz yeterli .Marulun gelişme aşamalarını sizinle paylaştım.
Bakım gerektirmeyen bu durum benim gibi çalışan insanlar için marul yetiştirmenin bir başka alternatifi olabilir…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder