2 Ekim 2014 Perşembe

ÇELİK İLE ÜRETİM NASIL YAPILIR?

 Çelik ile üretim yöntemi oldukça kolay olmakta ve tohum ile üretimden farklı olarak bitkideki tüm özellikleri almaktadır. Çelik alacağımız bitki sağlıklı ve genç olursa çeliğimizin  tutma olasılığı o kadar yüksek olur.Çelikleri köklendirmede dikkat etmemiz gereken en önemli hususlar nem ortamını  yaratmak ve bitkinin ışık almasını engellememektir.Sera ortamında perlit ve kum karışımına dikilen çelikler sıcaklığa bağlı olarak kısa süre içerisinde köklenmektedir.

 Genç dallardan aldığımız çeliği tohumsuz kısımdan almalı ve yapraklarını kesmeliyiz. Tohumlu çelikler bitki tohum yapmaya kendini zorlayacağından kök gelişimine adapte olamazlar. Yumuşak çeliklerin köklenme oranları çok düşüktür. Genelde çürüyüp ölürler. 
 
  Çelik kesimi 10 cm lik çubuklar halinde yapılır.Mercan Gaura gibi çabuk köklenen otsu malzemelerin vermiş olduğu üst sürgünler kısa zamanda uzarlar. Köklenmenin daha çabuk tamamlanması için üstteki kısım budama makası ile alınır.Biz yalıkavaktaki üretim fidanlığımızda çeliklerimizi şaşırttık ve yeni çeliklerimizin köklendirme işlemine başladık. Kış sezonunda bazıları kırılan çelik tavalarımızı yenileyerek bahara güzel bir başlangıç yaptık. Ancak şaşırtmalardan sonra tavalarımız boşaldı. Hemen tavalarımızı doldurarak sonbaharn bu ılıman ikliminde çalışmanın keyfini kaçırmayacağız.

Üretimlerimiz ege bölgesinde tercih edilen türlere ait olup 10 yıldır devam etmektedir.Pittosporum, Gaura, zantedera, begonvil, solanum, sukkuletler, zakkum , para kaktüsler ...vb.

Bayramdan sonraki hafta sizinle ayırma yöntemi ile üretim nasıl yaplır ve biz neler yaptık ondan bahsedeceğim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder